Ismerje meg a grapefruitfát és termését közelebbről

869
HOZZÁSZÓLÁS:

A grapefruitfát először a 17. században említik, amikor a botanikusok ezt az örökzgrapefruit_faöld, 4 és 25 m közötti magasságú gyümölcsfát a karib-tengeri Barbados szigetén felfedezték. Feltételezik, hogy a Shaddock- vagy Pomelo-fa egyik alfajáról volt szó, amely eredetileg Délkelet-Ázsiában élt, és még jelenleg is ott nő vadon.

Az egyedülálló grapefruit

A grapefruit elnevezés angol eredetű és a „grape” = fürt és „fruit” = gyümölcs szóból tevődik össze. A növény a nevét valószínűleg kötegekben ill. fürtökben fejlődő gyümölcseiről kapta. A citromfajok a rutafélék (latinul „Rutaceae”) családjához tartoznak. A legismertebb fajok: citrancs, citrom, narancs, mandarin, limonella, keserű narancs, bergamott és természetesen a grapefruit.

A grapefruitfának sötétzöld, ovális, fénylő levelei vannak és 5 sziromlevélből álló illatos, fehér virágokat fejleszt, amelyek virágzatokba rendeződnek. A növény első gyümölcseit 4-7 éves korában hozza. Egy kifejlett növény évente 500-700 gyümölcsöt nevel.

Egy gyümölcs átmérője 10-20 cm és nemesítéstől függően 200-450 gramm súlyú. Így tehát a grapefruitfa egy szezonban akár 6 mázsa gyümölcsöt is adhat.

A grapefruitot 1823-ban Barbadosról vitték Floridába (USA) és ott egyre kedveltebb lett. Napjainkban egyedül Floridában, ahol a világ legnagyobb grapefruit-ültetvényei találhatóak, évente 2.5 millió tonna gyümölcsöt szüretelnek. Spanyolországban, Marokkóban, Izraelben, Jordániában, Dél-Afrikában, Brazíliában, Mexikóban, Jamaikán, valamint Délkelet-Ázsiában is nagy kiterjedésű ültetvényeket találunk.

A grapefruit felhasználása

A gyümölcsből óriási mennyiségben készítenek gyümölcslevet. A grapefruitlé elsősorban az USA-ban népszerű reggeli ital. De a grapefruitot sok országban kedvelik különféle ételek és saláták alkotórészeként is.

Az újabban nemesített grapefruit-fajoknak azonban csak kevés magja van vagy magnélküliek. Ez arról árulkodik, hogy a gyümölcs magvaira hosszú ideig nem fordítottak figyelmet, hiszen nem használták semmire.

A növények akár tápanyagban szegény, homokos talajon is fejlődnek, közvetlenül a tengerszint feletti termőhelyet részesítik előnyben, a megfelelő fejlődéshez 25°C átlaghőmérsékletre van szükségük. Fagy vagy alacsonyabb hőmérséklet komoly károkat tehet bennük.

A gyümölcsök meleg, napos vidékeken található termőhelyen napi 7-8 órás napsugárzást igényelnek. Eközben megérnek, gyümölcscukor- és lé-tartalmuk nő, savtartalmuk pedig csökken. A leszüretelt gyümölcsöket nem lehet utóérlelni, azonban az érett gyümölcsök a fán több hónapon keresztül frissek maradnak és ezen idő alatt folyamatosan szüretelhetők.

869
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]